Jadłospis dla dni: 17.3.2025r. -21.3.2025r.
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
---|---|---|---|
Poniedziałek![]() |
Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/szynka drobiowa (94%mięsa), sałata lodowa, ser gouda /1/ |
Żurek z jajkiem i ziemniakami /3,4/ makaron świderki okraszony masłem wiejskim (83%) z twarogiem i miodem naturalnym /1,2/ mandarynka kompot wiśniowy |
Zapiekana bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2/ czosnek, zioła prowansalskie, rukola, gruszka herbata mięta |
Wtorek![]() |
Chleb żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%) /1,2,7/ pomidor malinowy, szczypiorek, zupa mleczna z płatkami ryżowymi i żurawinką /1/ |
Zupa z soczewicy /4,8/ pieczeń rzymska z cukinią (z pieca konwekcyjno-parowego) /3/, sałatka z kaszy bulgur z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem kiszonym i zieloną cebulką/2/ |
Muffinki marchewkowe z orzechami włoskimi i granatem (własnego wypieku) /1,2,3/ kawa zbożowa z mlekiem /1/ |
Środa![]() |
Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ sałatka z kiełbasy śląskiej (83%mięsa), ogórka kiszonego i cebulki, rzodkiewka |
Zupa pomidorowa z ryżem /2,4/ kopytka okraszone masłem wiejskim (83%) /1,2,3/ sałatka z buraków, jabłka i cebulki |
Maślanka malinowa (z mrożonych malin) ciasteczko zbożowe /1,2,3,7// |
Czwartek![]() |
Chałka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ dżem morelowy niskosłodzony, ogórek zielony, koperek |
Rosół z kaszą manną /2,4/ udka z kurczaka (z piekarnika), pieczone ziemniaczki, surówka z kapusty pekińskiej, cebulki i jabłka |
Domowy budyń waniliowy z truskawkami /1/ |
Piątek![]() |
Chleb sojowy, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ twarożek z miodem naturalnym i rodzynkami, papryka kolorowa |
Rosół z makaronem /2,4/ dorsz smażony /1,2,3,6/ ziemniaki puree/1/ surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka i cebulki |
Banan z czekoladą gorzką i prażonymi płatkami owsianymi /2/ |
Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.
ALERGENY POKARMOWE |
1. Mleko oraz jego przetwory |
2. Gluten |
3. Jajka i produkty pochodne |
4. Seler |
5. Gorczyca i musztarda |
6. Ryby i produkty pochodne |
7. Ziarno sezamu |
8. Rośliny strączkowe |
9. Orzechy, migdały |
10. Łubin |
11. Soja |
Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Przyprawy stosowane do posiłków zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!