Jadłospis

Tu jesteś: Strona główna 5 Jadłospis

Jadłospis dla dni: 7.7.2025r. -11.7.2025r.

Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek

Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ sałatka z kiełbasy śląskiej (94%mięsa), ogórka kiszonego i cebulki, masło szczypiorkowe        herbata malinowa

Zupa ogórkowa z koperkiem /1,4/   kluski  (gotowane na parze) z jagodami leśnymi i prażonymi płatkami migdałowymi /1,2,3,9/    kompot z czarnej porzeczki

Bułka pszenna zapiekana z serem camembert, masło wiejskie (83%) /1,2/  gruszka, rukola  herbata melisa

Wtorek

Chleb żytni, drożdżówka z serem, masło wiejskie (83%) /1,2,7/ pomidor malinowy, cebulka dymka     mleko/1/

Rosół z ryżem /4/ kotlecik drobiowy (smażony), młode ziemniaczki, surówka z młodej kapusty z jabłkiem, marchewką i cebulką
kompot agrestowy

Domowy budyń waniliowy z rodzynkami /1/

Środa

Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ kiełbaski  śląskie (83% mięsa) na gorąco, ketchup Pudliszki, rzodkiewka
kawa z mlekiem /1/

Krupnik z kaszy jęczmiennej /4/  fasolka w sosie pomidorowym /8/ ziemniaki, roszponka  kompot śliwkowy

Fantazyjny deserek jogurtowo- brzoskwiniowy /1/  (własnego wyrobu)

Czwartek

Chleb żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%) /1,2,7/ jajecznica ze szczypiorkiem /3/ ogórek zielony        herbata z cytryną

Zupa wielowarzywna /2,4/  spaghetti bolognese, sałata lodowa   kompot truskawkowy

Ciasto drożdżowe z jabłkiem, cynamonem i kruszonką (własnego wypieku) /1,2,3/    lemoniada z cytryną i miętą

Piątek

Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%) /1,2/ pasta z makreli, ogórka kiszonego i cebulki dymki /6/, papryka kolorowa    herbata mięta

Rosół z makaronem /2,4/ omlet /3/  ziemniaki puree/1/ mizeria ze świeżych ogórków (na bazie kefiru)

Owocowy duet  (morela + kiwi)  serek naturalny /1/

Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE

1. Mleko oraz jego przetwory

2. Gluten

3. Jajka i produkty pochodne

4. Seler

5. Gorczyca i musztarda

6. Ryby i produkty pochodne

7. Ziarno sezamu

8. Rośliny strączkowe

9. Orzechy, migdały

10. Łubin

11. Soja

 

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Przyprawy stosowane do posiłków zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!