Jadłospis dla dni: 7.7.2025r. -11.7.2025r.
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
---|---|---|---|
Poniedziałek![]() |
Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ sałatka z kiełbasy śląskiej (94%mięsa), ogórka kiszonego i cebulki, masło szczypiorkowe herbata malinowa |
Zupa ogórkowa z koperkiem /1,4/ kluski (gotowane na parze) z jagodami leśnymi i prażonymi płatkami migdałowymi /1,2,3,9/ kompot z czarnej porzeczki |
Bułka pszenna zapiekana z serem camembert, masło wiejskie (83%) /1,2/ gruszka, rukola herbata melisa |
Wtorek![]() |
Chleb żytni, drożdżówka z serem, masło wiejskie (83%) /1,2,7/ pomidor malinowy, cebulka dymka mleko/1/ |
Rosół z ryżem /4/ kotlecik drobiowy (smażony), młode ziemniaczki, surówka z młodej kapusty z jabłkiem, marchewką i cebulką |
Domowy budyń waniliowy z rodzynkami /1/ |
Środa![]() |
Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ kiełbaski śląskie (83% mięsa) na gorąco, ketchup Pudliszki, rzodkiewka |
Krupnik z kaszy jęczmiennej /4/ fasolka w sosie pomidorowym /8/ ziemniaki, roszponka kompot śliwkowy |
Fantazyjny deserek jogurtowo- brzoskwiniowy /1/ (własnego wyrobu) |
Czwartek![]() |
Chleb żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%) /1,2,7/ jajecznica ze szczypiorkiem /3/ ogórek zielony herbata z cytryną |
Zupa wielowarzywna /2,4/ spaghetti bolognese, sałata lodowa kompot truskawkowy |
Ciasto drożdżowe z jabłkiem, cynamonem i kruszonką (własnego wypieku) /1,2,3/ lemoniada z cytryną i miętą |
Piątek![]() |
Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%) /1,2/ pasta z makreli, ogórka kiszonego i cebulki dymki /6/, papryka kolorowa herbata mięta |
Rosół z makaronem /2,4/ omlet /3/ ziemniaki puree/1/ mizeria ze świeżych ogórków (na bazie kefiru) |
Owocowy duet (morela + kiwi) serek naturalny /1/ |
Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.
ALERGENY POKARMOWE |
1. Mleko oraz jego przetwory |
2. Gluten |
3. Jajka i produkty pochodne |
4. Seler |
5. Gorczyca i musztarda |
6. Ryby i produkty pochodne |
7. Ziarno sezamu |
8. Rośliny strączkowe |
9. Orzechy, migdały |
10. Łubin |
11. Soja |
Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Przyprawy stosowane do posiłków zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!