Jadłospis

Tu jesteś: Strona główna 5 Jadłospis

Jadłospis dla dni: 17.3.2025r. -21.3.2025r.

Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek

Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/szynka drobiowa  (94%mięsa), sałata lodowa, ser gouda /1/
herbata malinowa

Żurek z jajkiem i ziemniakami /3,4/        makaron świderki okraszony masłem wiejskim (83%)  z twarogiem i miodem naturalnym /1,2/  mandarynka   kompot wiśniowy

Zapiekana bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2/ czosnek, zioła prowansalskie, rukola, gruszka   herbata mięta

Wtorek

Chleb żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%) /1,2,7/ pomidor malinowy, szczypiorek, zupa mleczna z płatkami ryżowymi i żurawinką /1/

Zupa z soczewicy /4,8/  pieczeń rzymska z cukinią (z pieca konwekcyjno-parowego) /3/, sałatka z kaszy bulgur z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem kiszonym i zieloną cebulką/2/
kompot agrestowy

Muffinki marchewkowe z orzechami włoskimi i granatem  (własnego wypieku) /1,2,3/   kawa zbożowa z mlekiem /1/

Środa

Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ sałatka z kiełbasy śląskiej (83%mięsa), ogórka kiszonego i cebulki, rzodkiewka
herbata z cytryną

Zupa pomidorowa z ryżem /2,4/  kopytka okraszone masłem wiejskim (83%) /1,2,3/ sałatka z buraków, jabłka i cebulki
kompot śliwkowy

Maślanka malinowa (z mrożonych malin)   ciasteczko zbożowe /1,2,3,7//

Czwartek

Chałka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ dżem morelowy niskosłodzony, ogórek zielony, koperek
kawa inka z mlekiem /1/

Rosół z kaszą manną /2,4/ udka z kurczaka (z piekarnika), pieczone ziemniaczki, surówka z  kapusty pekińskiej, cebulki i jabłka
kompot z czarnej porzeczki

Domowy budyń waniliowy z truskawkami /1/

Piątek

Chleb sojowy, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ twarożek z miodem naturalnym i rodzynkami, papryka kolorowa
herbata owoce leśne

Rosół z makaronem /2,4/  dorsz smażony /1,2,3,6/  ziemniaki puree/1/ surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka i cebulki
kompot wiśniowy

Banan z czekoladą gorzką i prażonymi płatkami owsianymi /2/

Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE

1. Mleko oraz jego przetwory

2. Gluten

3. Jajka i produkty pochodne

4. Seler

5. Gorczyca i musztarda

6. Ryby i produkty pochodne

7. Ziarno sezamu

8. Rośliny strączkowe

9. Orzechy, migdały

10. Łubin

11. Soja

 

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Przyprawy stosowane do posiłków zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!

Skip to content