Jadłospis

Tu jesteś: Strona główna 5 Jadłospis

Jadłospis dla dni: 12.11.2025r. -14.11.2025r.

  Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
     
Wtorek
     
Środa
Bułka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie/1,2,7/ sałatka z kiełbasy śląskiej (83% mięsa), ogórka kiszonego i cebulki dymki, ser gouda/1/sałata zielona   kawa z mlekiem /1/ Krem z dyni z prażonym słonecznikiem/1,4/ pierogi leniwe okraszone masłem wiejskim(83%)/1,2,3/sałata lodowa z kolorową papryką i jabłkiem Domowy budyń czekoladowy z herbatnikiem i plasterkami kiwi /1,2/
Czwartek
Bułka pszenna, chleb wieloziarnisty, masło wiejskie (83%) /1,2/ jajecznica ze szczypiorkiem/1,3/ ogórek zielony  herbata malinowa Rosół z makaronem /2,4/ befsztyk wieprzowy (duszony z cebulką), ziemniaki puree/1/ surówka z kapusty czerwonej, jabłka i cebulki z jogurtem naturalnym/1/    kompot wiśniowy Maślanka malinowa (z mrożonych malin)/1/  chrupki kukurydziane
Piątek
Bułka pszenna, chleb pszenno-żytni, masło wiejskie (83%) pasta z makreli, ogórka kiszonego i cebulki, pomidor malinowy, szczypiorek herbata mięta Żurek z jajkiem, ziemniakami i majerankiem /3,4/ kasza manna (gotowana na mleku) z sosem z truskawek /1,2/  spaghetti marchewkowe kompot śliwkowy Kolorowe kanapki: chleb słonecznikowy, masło wiejskie (83%)/1,2,7/, pomidorki koktajlowe, ser biały /1/ kiełki brokuła, papryka kolorowa, czarnuszka herbata z owoców leśnych

Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE

1. Mleko oraz jego przetwory

2. Gluten

3. Jajka i produkty pochodne

4. Seler

5. Gorczyca i musztarda

6. Ryby i produkty pochodne

7. Ziarno sezamu

8. Rośliny strączkowe

9. Orzechy, migdały

10. Łubin

11. Soja

 

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Przyprawy stosowane do posiłków zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!