Jadłospis dla dni: 19.5.2025r. -23.5.2025r.
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
---|---|---|---|
Poniedziałek![]() |
Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)pasta z kiełbasy śląskiej (83%mięsa), ogórka kiszonego i cebulki , sałata masłowa, ser gouda /1/ herbata malinowa |
Zupa grochowa /4,8/ naleśniki z dżemem morelowym niskosłodzonym i twarogiem , pomarańcza /1,2,3/ kompot truskawkowy |
Zapiekana bułka z ziołami, masło wiejskie (83%), rukola, gruszka /1,2/ herbata mięta |
Wtorek![]() |
Chleb żytni, chałka pszenna, masło wiejskie (83%) /1,2,7/ pomidor malinowy mleko /1/ |
Lane kluseczki na rosole /2,3,4/ filety drobiowe w ziołach prowansalskich (z piekarnika), ziemniaki, sałata lodowa z winogronami i orzechami /9/ |
Domowy kisiel malinowy z kleksem jogurtu naturalnego /1/ |
Środa![]() |
Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ polędwica drobiowa (94% mięsa), pomidorki koktajlowe na listku szpinaku |
Krem z brokułów z prażonymi pestkami dyni /1,4/ pulpety z dorsza /1,3,6/ ziemniaki puree/1/ makaron w sosie koperkowym /2/ spaghetti marchewkowe kompot śliwkowy |
Płatki owsiane z jogurtem naturalnym i rodzynkami /1,2/ |
Czwartek![]() |
Chleb żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem/1/, miód naturalny herbata z cytryną |
Rosół z kaszą manną /2,4/ fasolka po bretońsku z kiełbasą śląską (83% mięsa), ziemniaki, roszponka kompot z czarnej porzeczki |
Bananowe lizaki z czekoladą gorzką |
Piątek![]() |
Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%) /1,2/ jajecznica ze szczypiorkiem /3/, ogórek zielony kawa z mlekiem /1/ |
Kapuśniak z białej kapusty /4/ risotto z warzywami (kalafior, papryka kolorowa, pomidory ) kompot wiśniowy |
Ciasto z owocami (własnego wypieku) /1,2,3/ kawa z mlekiem /1/ |
Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.
ALERGENY POKARMOWE |
1. Mleko oraz jego przetwory |
2. Gluten |
3. Jajka i produkty pochodne |
4. Seler |
5. Gorczyca i musztarda |
6. Ryby i produkty pochodne |
7. Ziarno sezamu |
8. Rośliny strączkowe |
9. Orzechy, migdały |
10. Łubin |
11. Soja |
Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Przyprawy stosowane do posiłków zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!