Jadłospis

Tu jesteś: Strona główna 5 Jadłospis

Jadłospis dla dni: 19.5.2025r. -23.5.2025r.

Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek

Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)pasta z kiełbasy śląskiej (83%mięsa), ogórka kiszonego i cebulki , sałata masłowa, ser gouda /1/   herbata malinowa

Zupa grochowa /4,8/   naleśniki z dżemem morelowym niskosłodzonym i twarogiem , pomarańcza  /1,2,3/    kompot truskawkowy

Zapiekana bułka z ziołami, masło wiejskie (83%), rukola, gruszka  /1,2/   herbata mięta

Wtorek

Chleb żytni, chałka pszenna, masło wiejskie (83%) /1,2,7/ pomidor malinowy     mleko /1/

Lane kluseczki na rosole /2,3,4/ filety drobiowe w ziołach prowansalskich (z piekarnika), ziemniaki, sałata lodowa z winogronami i orzechami /9/
kompot agrestowy

Domowy kisiel malinowy z kleksem jogurtu naturalnego /1/

Środa

Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ polędwica drobiowa (94% mięsa), pomidorki koktajlowe na listku szpinaku
kawa z mlekiem /1/

Krem z brokułów z prażonymi pestkami dyni /1,4/ pulpety z dorsza /1,3,6/ ziemniaki puree/1/ makaron w sosie koperkowym /2/ spaghetti marchewkowe   kompot śliwkowy

Płatki owsiane z jogurtem naturalnym i rodzynkami /1,2/

Czwartek

Chleb żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem/1/, miód naturalny   herbata z cytryną

Rosół z kaszą manną /2,4/ fasolka po bretońsku z kiełbasą śląską (83% mięsa), ziemniaki, roszponka  kompot z czarnej porzeczki

Bananowe lizaki z czekoladą gorzką

Piątek

Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%) /1,2/ jajecznica ze szczypiorkiem /3/, ogórek zielony  kawa z mlekiem /1/

Kapuśniak z białej kapusty /4/  risotto z warzywami (kalafior, papryka kolorowa, pomidory )   kompot wiśniowy

Ciasto z owocami (własnego wypieku) /1,2,3/    kawa z mlekiem /1/

Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE

1. Mleko oraz jego przetwory

2. Gluten

3. Jajka i produkty pochodne

4. Seler

5. Gorczyca i musztarda

6. Ryby i produkty pochodne

7. Ziarno sezamu

8. Rośliny strączkowe

9. Orzechy, migdały

10. Łubin

11. Soja

 

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Przyprawy stosowane do posiłków zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!