Jadłospis

Tu jesteś: Strona główna 5 Jadłospis

Jadłospis dla dni: 18.11.2024r. -22.11.2024r.

Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek

Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ polędwica drobiowa (94% mięsa), sałata masłowa, ser faruki/1/
herbata malinowa

Kapuśniak z kiszonej kapusty /4/
naleśniki z dżemem wiśniowym niskosłodzonym i sosem jogurtowym /1,2,3/
kompot agrestowy

Chleb wieloziarnisty, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ ogórek zielony, spaghetti marchewkowe
herbata mięta

Wtorek

Chleb żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%) /1,2,7/ rzodkiewka
zupa mleczna z makaronem i żurawinką /1,2/

Zupa kalafiorowa z grzankami /2,4/
indyk w ziołach prowansalskich (z pieca konwekcyjno-parowego), sałatka z kaszy bulgur, pomidorków koktajlowych, koperku i ogórka kiszonego
kompot agrestowy

Fantazyjny deserek (na bazie jogurtu naturalnego) z brzoskwiniami /1/

Środa

Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/kiełbaski senatorskie (83% mięsa) na gorąco, ketchup Pudliszki, papryka kolorowa
herbata z cytryną

Lane kluseczki na rosole /2,3,4/
omlet ze szpinakiem /1,2,3/ ziemniaki puree /1/, maślanka Mrągowska/1/ mandarynka

Ciasto drożdżowe z jabłkiem i kruszonką (własnego wypieku) /1,2,3/ kawa zbożowa z mlekiem /1/

Czwartek

Bułka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%)/1,2,7/
twarożek z suszonymi pomidorami /1/,kalarepa
kawa inka z mlekiem /1/

Rosół z kaszą manną /2,4/
gołąbki w sosie pomidorowym (duszone)/3/, ziemniaki, roszponka
kompot z czarnej porzeczki

Domowy kisiel malinowy z kleksem serka naturalnego /1/

Piątek

Chleb sojowy, drożdżówka z serem, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ pasta z matiasa, ogórka kiszonego, jajka i cebulki /1,2,3,6/
herbata owoce leśne

Żurek z jajkiem, ziemniakami i majerankiem /2,3,4/
kluski kładzione na bazie jogurtu naturalnego okraszone masłem wiejskim (83%)/1,2,3/, surówka z kapusty pekińskiej, cebulki dymki, jabłka z pestkami dyni/1,2/
kompot z czarnej porzeczki

Musli z mlekiem (płatki owsiane, orzechy włoskie, gruszka) /1,2,9/

Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE

1. Mleko oraz jego przetwory

2. Gluten

3. Jajka i produkty pochodne

4. Seler

5. Gorczyca i musztarda

6. Ryby i produkty pochodne

7. Ziarno sezamu

8. Rośliny strączkowe

9. Orzechy, migdały

10. Łubin

11. Soja

 

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Przyprawy stosowane do posiłków zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!

Skip to content