Jadłospis dla dni: 18.11.2024r. -22.11.2024r.
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
---|---|---|---|
Poniedziałek |
Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ polędwica drobiowa (94% mięsa), sałata masłowa, ser faruki/1/ |
Kapuśniak z kiszonej kapusty /4/ |
Chleb wieloziarnisty, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ ogórek zielony, spaghetti marchewkowe |
Wtorek |
Chleb żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%) /1,2,7/ rzodkiewka |
Zupa kalafiorowa z grzankami /2,4/ |
Fantazyjny deserek (na bazie jogurtu naturalnego) z brzoskwiniami /1/ |
Środa |
Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/kiełbaski senatorskie (83% mięsa) na gorąco, ketchup Pudliszki, papryka kolorowa |
Lane kluseczki na rosole /2,3,4/ |
Ciasto drożdżowe z jabłkiem i kruszonką (własnego wypieku) /1,2,3/ kawa zbożowa z mlekiem /1/ |
Czwartek |
Bułka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ |
Rosół z kaszą manną /2,4/ |
Domowy kisiel malinowy z kleksem serka naturalnego /1/ |
Piątek |
Chleb sojowy, drożdżówka z serem, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ pasta z matiasa, ogórka kiszonego, jajka i cebulki /1,2,3,6/ |
Żurek z jajkiem, ziemniakami i majerankiem /2,3,4/ |
Musli z mlekiem (płatki owsiane, orzechy włoskie, gruszka) /1,2,9/ |
Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.
ALERGENY POKARMOWE |
1. Mleko oraz jego przetwory |
2. Gluten |
3. Jajka i produkty pochodne |
4. Seler |
5. Gorczyca i musztarda |
6. Ryby i produkty pochodne |
7. Ziarno sezamu |
8. Rośliny strączkowe |
9. Orzechy, migdały |
10. Łubin |
11. Soja |
Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Przyprawy stosowane do posiłków zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!